Despre „War photographer”

Documentarul apărut în anul 2001 a primit nota 8 pe site-ul Imdb, nominalizare la Oscar, iar prin intermediul acestui film aflăm povestea lui James Nachtwey, considerat de mulți cel mai mare fotograf de război ce a existat vreodată. Acestea sunt lucruri pe care le putem afla cu ușurință, printr-o simplă navigare și cu un singur click.

Filmul se deschide cu un citat ce ne spune „If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough!”. Începutul documentarului ne prezintă lumea din Kosovo, după război. Înainte să aflăm asta, remarcăm dedicarea lui James Nachtwey, care lucrează în tăcere și reușește să se concentreze în timp ce flăcările trosnesc -efectiv- pe fundal. Urmează pasaje în care fotografiile realizate de Nachtwey sunt expuse și discutate. Ele spun povești. Parcă oamenii prinși în acele momente ar ieși din ele, vrând să transmită cu toată puterea unui mesaj: „Omenire! Acestea-s rezultatele războiului trăit! Puneți-i capăt!”

[envira-gallery id=”861″]

War photographer are de toate: este de-a dreptul mișcător, ne arată ce înseamnă curajul, șocându-ne totodată în momentul în care ne arată laturile urâte ale naturii umane.  Și da, în mod clar, recomand filmul tuturor celor care vor să afle ce implică meseria de fotograf. Tuturor celor care își lasă o semnătură (cu „X-ulescu photography”) în josul unei poze.

bae810a4b0f019b772da980f454232de

 

Pentru mine, puterea fotografiei constă în capacitatea sa de a evoca omenirea. În cazul în care războiul este o încercare de a nega omenirea, atunci fotografierea poate fi percepută ca opusul războiului.” 

James Nachtwey

 

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *