Obiectivul grandangular

După cum am menţionat în acest articol, ţin să vorbesc despre obiectivul grandangular. Nimic nu este exclus cu acest obiectiv!

Ef 14mm f/2.8 II USM (mai exact cel din imaginea de mai sus) este un obiectiv ultra grandangular pentru un profesionist exigent. Unghiul său de vizualizare de 114 grade este mai larg decât poate cuprinde ochiul uman. Obiectivul este potrivit pentru fotografierea în spaţii înguste. Diafragma maximă mare ajută la realizarea fotografiilor bune chiar şi în condiţii de lumină redusă şi asigură un control bun al profunzimii de câmp. Chiar şi atunci când se foloseşte diafragma maximă, imaginea este clară de la o margine la alta. USM-ul (Motor ultrasonic) de tip inelar realizează focalizarea automată rapid şi silenţios. 

Praful şi umezeala sunt ţinute la distanţă chiar şi în condiţiile meteo dificile.

Zoom-urile cu unghi larg sunt la fel de populare printre fotografii de presă şi sunt întotodeauna utile în realizarea fotografiilor excepţionale în situaţii cu evoluţie rapidă.

Obiectivele cu distanţă focală sub 35 mm sunt considerate obiective grandangulare. Cu toate astea mulţi fotografi consideră obiectivul de 24-28 mm ca fiind un adevărat obiectiv grandangular la camerele full-frame. 

ochiul uman are

Sfaturi pentru utilizarea obiectivelor grandangulare:

  1. Un obiectiv grandangular deformează liniile dacă aparatul foto nu este ţinut orizontal. Acest efect se poate utiliza pentru a crea imagini impresionante, dar la fotografierea clădirilor, de exemplu, rezultă deseori pereţi strâmbi.
  2. Trebuie, de asemenea să aveţi grijă la fotografierea persoanelor, deoarece obiectivul grandangular distorsionează adesea capul şi poate reda capul ori nasul mai lung decât trebuie.
  3. Un obiectiv grandangular este foarte potrivit pentru fotografia de peisaje şi de interior.
  4. Distanţa focală mică dă o profunzime mare a câmpului. (vezi aici)
  5. Calitatea imaginii la obiectivele grandangulare este bună chiar şi în cazul celor ieftine.
  6. Cu un obiectiv grandangular, diafragmele mari nu sunt în general necesare. Deseori, este mai bine să utilizaţi o diafragmă mai mică pentru a fi siguri că imaginea este clară de la un cap la altul.
  7. Reflexiile pot fi vizibile în lentilele obiectivuluii grandangular. Pentru a evita reflexiile, trebuie utilizat un parasolar special pentru obiectivul grandangular respectiv.
  8. NU există risc mare de mişcare a camerei foto chiar şi la timpi de expunere lungi.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *