Care e faza cu oamenii care își fac datorii?

În cei douăzeci de ani ai mei am luat toate hotărârile în baza a ceea ce am crezut că-i logic, de bun simț și potrivit pentru mine în clipa respectivă (de fapt, hai să spunem treisprezece ani de decizii, căci până în clasa întâi am trudit să am cei șapte ani de acasă).
Trei chestii mi-au venit în minte pentru a porni în scrierea acestui articol:
1. De mică, mi-am imaginat creierul precum un calculator, cu fișiere/dosare aranjate ordonat pe desktop.
2. Țin minte că, dacă tata avea o întâmplare de povestit, iar numele figuranților nu îi veneau atunci în minte, pe individ îl numea simplu Nae, iar pe tipă Isaura.
3. Sunt două tipuri de oameni, cei care cer și cei care dau.
Ei bine, să presupunem că (o) Isaura merge la cumpărături și vede o pereche de pantofi cu o reducere de 35%. Se întreabă dacă să îi achiziționeze, iar mintea ei acceseză în mai puțin de o secundă folderul în care găsește răspunsul „Chiar trebuie să iei o pereche de pantofi care să se potrivească perfect cu jacheta cumpărată alaltăieri! Pe deasupra este și mărimea ta!”.
Odată cumpărați pantofii de care credea că are nevoie, Isaura nu este doar fericită, ci extrem de mulțumită că i-a găsit și la reducere. Achiziția are o logică, nu?

În ciuda faptului că încălțările sunt frumoase și la un preț redus, rațiunea ei nu îi spune nicio secundă că, în prezent are o datorie de o mie de euro și că ar trebui să aibă răbdare să scape mai întâi de această obligație.
Informația nu-i în niciun fișier, pentru că nu a fost vreodată instalat vreunul denumit „Când ai datorii, cumpără doar strictul necesar”.

Oh, dear! What an awkward situation!

Aștept să-mi spuneți întâmplările voastre. Adăugați și nuanțe ușor ironice, pentru că asta facem noi, românii:
Haz de necaz!

Related Post

2 Replies to “Care e faza cu oamenii care își fac datorii?”

  1. Nici eu nu înțeleg sindromul acesta al oamenilor care au datorii și iau decizii necumpătate. Oh, wait, iresponsabilitatea ar putea fi un răspuns 😀 . Sau poate le place lor să trăiască pe culmile stresului, veșnic datori. Chestia asta poate trezi în ei un sentiment pe care noi nu-l înțelegem. Eh, e loc sub soare pentru toți, important e să n-am eu datorii :)).

Leave a Reply

Your email address will not be published.