Vorbim despre

Copilul a luat o notă mică la școală. Așa, și?

Când abia învățasem să scriu, transcriam cu mult entuziasm textele din abecedar sau orice carte îmi pica în mână. Aveam un scris ordonat și îngrijit, doar că scriam mare și drept. Sedința cu părinții avea să-i aducă tatălui meu această veste pe tonul de nemulțumire al doamnei învățătoare:
– Vedeți cum scrie? Nu e bine, căci trebuie să fie mai cursiv, mai înclinat spre dreapta!

M-am identificat apoi în  povestea cu punctul și foaia de hârtie, când profesorul arată studenților o foaie albă în mijlocul căreia se afla un punct negru. Studenții au spus că văd un punct, o pată neagră sau un punct negru foarte gros.
După ce a ascultat fiecare părere, profesorul le spune:
– Aţi văzut toţi doar un punct, dar nimeni nu a observat o coală mare de hârtie! Iar acesta este modul în care noi judecăm un om: după defectele sale minore!


Când va veni copilul meu de la școală și o să-mi povestească mâhnit că a luat o notă mică, îi voi spune așa:

 – Dragul meu, azi ai luat o notă proastă la școală. Ghici ce? Sunt mândră de tine!

Cred că o să facă ochii mari de uimire și o să mă asculte atent, așa că voi continua.

– Sunt mândră pentru că ai fost sincer și ți-ai asumat responsabilitatea pentru această notă, fără să născocești scuze. Sunt mândră pentru că tu ești un copil bun, educat și minunat ceea ce este de o mie de ori mai important decât calificativele pe care le primești la școală.
Știu că ești supărat acum, dar nu lăsa ca o notă mică să-ți strice ziua. Peste un an nici măcar nu va mai conta. Un calificativ mic nu înseamnă că te descurci prost la materia respectivă și nici că ești un elev slab. Nu trebuie să te concentrezi pe momentele în care eșuezi, dimpotrivă trebuie să ții cont de dățile în care reușești. Din când în când vei mai face greșeli, dar acest lucru arată că ești om.
Totuși, știi ce așteptări am de la tine?

Sper să mă asculte în continuare la fel de atent, dar să aibă un chip mai vesel:

– Întreabă-te doar „Ce pot învăța din acest lucru?”. Bine? Eșecul poate fi un lucru bun dacă învățăm ceva din el.

Îl voi îmbrățișa.
Apoi, îi voi repeta ceea ce simt și voi simți pentru el o viață întreagă. 

2 thoughts on “Copilul a luat o notă mică la școală. Așa, și?”

  1. Diana, mă bucur că ai atras atenția asupra acestui aspect. Ce semnificație are o notă mică ? În mare parte sistemul actual de învățământ obligatoriu nu pune accent pe gândire, ci pe memorare. Din păcate sunt profesori care nu reușesc să aibă o vedere de ansamblu și nu pot să vadă foaia din cauza unor puncte … Eu sunt de părere că ar fi timpul să trecem de la un sistem de învățământ de tip obligatoriu-informativ la un sistem de învățământ nonformal-participativ, în care importantă nu este memorarea unor informații sau a unor formule, ci o implicare autentică, o implicare care să ia naștere din curiozitatea elevului, nu din obligație sau din teama de a lua o notă mică.

    1. Angajarea profesorilor particulari și educarea copilului acasă este un fenomen destul de răspândit în străinătate. Noi suntem mai în urmă, mai avem de așteptat nițel..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *