Atunci când suntem criticați suntem încercați de o mulțime de emoții și sentimente, ceea ce este perfect normal. Să ripostăm sau să adoptăm o atitudine superioară nu sunt opțiunile corecte, ci ar trebui -înainte de toate- să ne detașăm și să ne gândim dacă criticul a fost corect în evaluarea sa ori dacă ne pasă de acesta ca persoană.
În plus, trebuie să facem diferența dintre critica în sine și scopul de a descuraja. Critica va exista mereu, iar noi trebuie să o acceptăm ca pe o realitate a vieții, dar nu trebuie să o lăsăm să stea între noi și reușită.
Pornesc în scrierea acestui articol, fiindcă am văzut multe persoane publice care spun că, odată ce și-au expus viața în ochii publicului larg, au început și criticile: „Nu-mi place nu-știu-ce lucru la tine./ Nu îmi vine să cred că ai procedat atât de greșit./ Nu ești destul de talentat, mă așteptam să eșuezi.”.
Mi se pare că unii nu știu cum să reacționeze, iar un răspuns la fel de rău intenționat nu va face altceva decât să înrăutățească situația. Mi-am scris câteva lucruri într-o ciornă și m-am gândit ca ulterior, să public și aici.
Deci, cum ar trebui să reacționăm atunci când suntem criticați?
1. Cel mai bun lucru pe care îl putem face atunci când suntem criticați este să învățăm să ne controlăm reacțiile și ce impulsuri să urmăm.
De multe ori, sub clasicul anunț „Nu o lua personal, dar…” fie auzi că ai o tunsoare sau rochie urâtă, fie poți primi un comentariu negativ legat de viața privată, locul de muncă..orice. Dacă primul instinct îți spune să dai o replică la fel de tăioasă, alege să conectezi un lucru negativ cu unul pozitiv.
Fii înțelept. Fă-ți o listă cu criticile pe care le primești și analizeaz-o cu atenție. De multe ori, unele critici sunt nejustificate, căci nu se bazează pe nicio cunoștință sau experiență și, să fii sensibil la părerile celorlalți poate fi o piedică în calea reușitei.
2. Grija față de ce cred ceilalți reprezintă un obstacol în îndeplinirea visurilor, ceea ce este foarte greșit. Chiar NU contează ce cred alții, căci tu ești cel care va trăi cu victoria sau eșecul tău.
Reușita necesită acțiune. Trebuie să înveți să-ți asumi riscuri calculate și înțelepte, căci acest lucru înseamnă dezvoltare și evoluție.
3. Dacă vrei să reușești, automat ceri să fii criticat și trebuie să iei acest lucru ca pe o parte a drumului către succes. Oamenii de succes folosesc criticile pentru a se autodepăși, pentru a îmbunătăți relația de afaceri, produsul sau serviciul oferit.
Învață să le asculți fără să ripostezi sau să strigi. Nu-ți irosi energia cu criticile, nu lăsa ca ele să te oprească sau să te descurajeze.