Sărmăluțele

Noi ce mai mâncăm?” e pentru mine cea mai sâcâietoare întrebare. Îmi aduc aminte de diriginta mea din liceu care spunea la sfârșitul orei sau zilei:
– Dați-mi și mie idei: ce aș mai putea găti, pentru că habar nu am ce să mai fac de mâncare.
Cât de bine o înțeleg acum.
Mi-e groază când se termină ciorba din caserola trimisă de mama ori de mama soacră.
Nu am idei, nu mă pricep și nu îmi place să gătesc.

Fiindcă mai e o lună până vin sărbătorile de iarnă, m-am gândit să scriu despre o chestie amuzantă care s-a întâmplat în urmă cu un an și abia acum mi-a venit în minte.
În 2017 ne-am petrecut Crăciunul la munte, la o cabană drăguță din Fundata. Câțiva prieteni, voie bună, priveliște drăguță și zăpadă. Pe când stăteam la masă, una dintre fetele cu care eram acolo îi spune soțului ei:
– „Când ajungem acasă, să-ți fac niște sărmăluțe. Să nu treacă sărbătorile fără să mănânci și niște sarmale!

Vă imaginați cât de mari am făcut ochii și cât de….speechless eram, nu?
Niciodată nu mi-au ieșit asemenea cuvinte de gospodină pe gură. NICIODATĂ!
Nici când stau acasă și sub nicio formă când sunt într-o vacanță.
Fata aceasta era la munte, de Crăciun, și se gândea ce să-i facă soțului de mâncare când o să ajungă acasă. Lucru care prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.

Avantajul este acela că ești bună de luat acasă: gătești extraordinar, știi cum să condimentezi carnea înainte să o bagi la cuptor, pui murături să ai peste iarnă, știi să faci orice fel de compot și ești așa o gospodină.
Dezavantajul este că (poate) în încercarea ta de a avea mereu două-trei feluri de mâncare în frigider, nu mai ai timp pentru tine. Că poate vii de la serviciu și nu știi cum să te mai împarți. Că poate ai un copilaș și nu-ți mai vezi capul de câtă atenție îi acorzi și cât de obosită ești. Că poate, pur și simplu, bărbată-tu nu te ajută, că doar așa l-ai învățat.

În fine, ar fi atâtea și atâtea de zis și, se pare că, eu nu-mi pot păstra obiectivitatea; Poate unora chiar le face plăcere să gătească și se gândesc cu încântare ce mâncăruri să mai pregătească. 

Who knows?

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.