Citeam zilele trecute câteva articole despre fotografie: care a fost prima dintre ele, cum a fost realizată, cine a fost primul fotograf, în fine, răsfoiam internetul. La fel ca voi.
Un lucru interesant pe care l-am aflat a fost că, fotografia s-a născut din necesitatea de a înlocui desenul.
În jurul anului 1825, inventatorul francez Nicéphore Niépce realizează prin calotipie prima fotografie, ce reprezintă o gravură flamandă a secolului al- XVII-lea. După ce a fost descoperită abia prin 2002, fotografia devine tezaur naţional şi ajunge să fie cumpărată cu 450.000 de euro.
Tot Niépce realizează a doua fotografie -etichetată ca fiind prima care reflectă o ipostază din realitate- la aproape 2 ani după obţinerea celeilalte. Fotografia prezintă chiar peisajul pe care Niépce îl avea dincolo de fereastra casei. Expunerea a durat vreo 8 ore, iar soarele -mutându-se de la est la vest- pare să strălucească pe ambele clădiri. Fotografia e destul de cunoscută şi se numeşte Vedere de la fereastra din Le Gras:
Prima fotografie color a fost realizată de fotograful englez Thomas Sutton şi prezintă nişte funde din stofă în carouri. Interesantă rămâne, însă, tehnica intrată în istorie sub numele Sutton-Clerk, ce constă în folosirea a trei filtre separate de culoare (roșu, verde, albastru) și combinarea lor într-o singură imagine.
În 1861 este fotografiat şi războiul civil, Roger Fenton fiind primul fotograf de război:
Înainte să apară fotografia, în ziare se făceau diverse gravuri. Când încă nu se putea vorbi de fotojurnalism, în 1880 apare prima fotografie care avea ca scop să redea cât mai fidel realitatea. Aşadar, “Daily Graphic” publică sub titlul “Shantytown”, prima fotografie de presă, care reuşeşte să impresioneze publicul.
Prin 1890, Jacob Riis prezintă viaţa grea a imigranţilor şi foloseşte fotografia ca instrument de critică socială.
Ochiul istoriei s-a deschis prin 1825 şi, încă de atunci urmăreşte amintirile omenirii. Din toţi acei ani până în ziua de azi, fotografia a rămas o poveste. A fost şi este considerată a şaptea artă şi, într-adevăr o fotografie poate spune mai mult decât o mie de cuvinte.