5 aspecte de care trebuie să ții cont când faci fotografii

Sunt printre cele mai importante aspecte, sunt câteva lucruri despre încadrare și compoziție pe care le-am învățat pe parcurs și am ajuns la concluzia că odată ce le cunoști vei face imediat diferența dintre o fotografie corectă și una mai puțin bună.

Așadar:

1. Asigurați-vă că fotografia dvs. are un subiect (că ea poate transmite ceva) și că acesta este poziționat corect. 
Deoarece o fotografie se citește instinctiv de la stânga la dreapta – așa procedează ochiul uman – ideal ar fi să respectați regula treimii.
Aceasta împarte cadrul cu ajutorul unor linii orizontale și verticale în 9 părți egale. Intersecțiile liniilor de forță arată care sunt punctele forte ale imaginii, cele în care putem așeza subiectul pentru fotografii corecte.

2. Noțiunile de bază pe care trebuie să le învățați când vine vorba de setarea manuală a aparatului țin de triunghiul expunerii (diafragmă, sensibilitatea ISO și timpul de expunere), de profunzimea câmpului și distanță focală, iar o singură căutare pe Youtube vă returnează o mulțime de video-uri și tutoriale despre acestea.

În imaginea alăturată aveți o explicație a ceea ce înseamnă triunghiul expunerii:


În ceea ce privește procesul de învățare, aveți răbdare, experimentați mult (sunt lucruri care se deprind cu mult exercițiu), acceptați sfaturile, nu luați criticile personal, nu vă opriți din învățat.

3. Nu tăiați subiecții din fotografie într-o manieră evident nepotrivită, inestetică și grosolană.
Mai precis, respectați planurile existente în fotografie (plan general, planul american, prim-planul etc.) Am vorbit despre tipurile de planuri în acest articol, însă găsiți multe informații despre acestea pe internet.

4. Graba nu ajută fotografia.
În funcție de tipul de fotografie pe care-l preferați, trebuie să faceți lucrurile cu atenție și răbdare.

  • Când fotografiem o clădire sau o încăpere nu o facem din față sau din lateral, ci dintr-un unghi de 90° al său.
  • Când fotografiem marea sau un peisaj, suntem atenți la linia orizontului. Această linie trebuie să fie dreaptă, nu să pară că „o ia la vale”.
  • Când fotografiați un eveniment, căutați să fiți discreți, dar să capturați totodată cele mai importante clipe.
    În acest sens, nu neglijați fundalul și aveți grijă ca acesta să fie unul curat (curățarea oricărui factor perturbator din background este extrem de importantă când vine vorba de fotografia de portret).

5. Cu timpul, investiți în echipament. Acesta vă poate lărgi orizonturile (See what i did here?) și vă poate ajuta să obțineți fotografii mai interesante, din unghiuri diferite, la o calitate semnificativ mai bună.

În sfârșit…

Ca în orice alt domeniu, e important să-ți placă ceea ce faci, să fii pasionat și să-ți dedici timp activității pe care o întreprinzi.
Acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le cunoască fiecare începător într-ale fotografiei pentru a evita să facă greșeli care sunt ușor de sesizat în ochii profesioniștilor. După ce le veți cunoaște, veți vedea că, pur și simplu, ele sar în ochi și nu vă mai puteți uita la unele fotografii în felul în care o făceați înainte.

Related Post

One Reply to “5 aspecte de care trebuie să ții cont când faci fotografii”

  1. “Ca în orice alt domeniu, e important să-ți placă ceea ce faci, să fii pasionat și să-ți dedici timp activității pe care o întreprinzi.” Exact asta ziceam si eu! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *