Totul despre fotografia de studio

Fotografia de studio este realizată în interior, într-un cadru în care fotograful are control asupra elementelor care intervin, de obicei, în realizarea unei fotografii. În acest cadru se pot fotografia o mare varietate de subiecte, în acest cadru pot lua – foarte bine – naștere fotografia de portret și cea de produs.
Un studio de fotografie însemnă un spațiu gol, aerisit, o încăpere în care fotograful dezvoltă fundaluri și decide cum să se joace cu luminile și umbrele.

Dacă ne uităm în urmă, o să vedem cum fotografia a înlocuit aproape complet pictura din anii 1840, cu studiouri complet echipate, create pentru a depăși micile obstacole din fotografie. Procesul de fotografiere era mai scurt și mai ușor în comparație cu pictura, însă iluminatul a fost o problemă (pulberea blițului a fost primul mijloc de iluminare artificială care a permis să producă suficientă luminozitate).
Acum însă, cu evoluția lentilelor, iluminării și echipamentelor, fotografia de studio a înlesnit producerea imaginilor într-un studio.

La o simplă căutare pe internet se întind pagini întregi de ghiduri pline de informații și sfaturi despre cum vă puteți crea un studio profesional sau în confortul propriei locuințe, despre elemente de bază și echipamente pentru completarea acestuia. E bine să vă documentați înainte de a porni la drum, să urmăriți tutoriale pe Youtube, pentru că orice înseamnă informație este un lucru binevenit și doar așa vă puteți „configura” spațiul astfel încât să se potrivească cu tipul de fotografii pe care doriți să le faceți.

Doar așa vă puteți face o idee mai bună despre cum să vă echipați studioul de fotografie pentru a se potrivi nevoilor dvs. și pentru a obține întotdeauna fotografia perfectă.

Cert este că, pentru a fi complet, orice studio are nevoie de o iluminare excelentă, fundaluri diferite și accesorii care să asigure versatilitate și diversitate în tipul de fotografii pe care le faceți.
Se pot folosi atât fundaluri simple pentru fotografii de portret, cât și fundaluri cu scene în aer liber pentru a pretinde că imaginea a fost făcută de fapt în exterior. Recuzita poate însemna orice, de la o ținută specifică la flori, cărți sau fel și fel de accesorii de care fotograful se poate folosi pentru a fi cât mai creativ.
Într-adevăr, fundalurile și recuzita sunt importante, au rolurile lor, însă…
Însă iluminarea este cheia pentru obținerea unei fotografii bune de studio și niciun alt accesoriu, nimic altceva nu poate compensa o sursă slabă de lumină.
În fotografia de studio, atât plasarea, cât și culoarea luminii sunt esențiale pentru a obține aspectul dorit. Uneori, fotograful poate dori să realizeze o fotografie dramatică cu umbre plasate strategic, în timp ce pentru alte imagini, cum ar fi fotografierea unui produs pentru o campanie publicitară, fotograful va aranja luminile astfel încât să nu existe deloc umbre.
Când vine vorba de numărul luminilor sau plasarea lor în studio, intervin mai multe variabile în funcție de tipul aparatului foto, nuanța pielii modelului, culoarea hainelor, dacă se dorește un portret sau dacă este o ședință de modă.

Ne mai întoarcem câteva clipe la începuturile fotografiei de studio pentru a povesti cum fotografii foloseau o fereastră deschisă pentru a profita de sursa principală de lumină și pentru a sublinia astfel că, unul dintre cele mai mari progrese în acest tip de fotografiere a fost iluminatul.
De la pulberea flash (cu magneziul care producea o lumină albă strălucitoare) la inventarea becurilor bliț care au permis fotografilor de studio să seteze o viteză precisă a obturatorului, în loc să fie nevoiți să deschidă și să închidă manual obturatorul camerei deja se zărea începutul unei noi ere în fotografie.
Primele obturatoare reglabile ale camerei au permis timpi de expunere între 1/100 și 1/1000 dintr-o secundă, iar după asta a apărut luminometrul, un instrument cu ajutorul căruia fotografii puteau să spună exact cât de puternică era lumina și să ajusteze timpul de expunere pentru fiecare fotografie.

Așadar, dacă ești fotograf la început de drum te poți orienta către versatilele kit-urile ce includ softbox-uri și un stativ pentru fundal. Acestea sunt ușor de instalat sau de demontat și mutat.
Fundalurile pot fi din hârtie sau din material textil (indiferent de fundalul pe care îl achiziționați, sfatul meu este să optați pentru dimensiuni 300 cm+ înălțimea lor).
Un trepied este, de asemenea, extrem de necesar datorită suportului robust pe care îl oferă oricând, indiferent de cadrul pe care vreți să-l trageți. Eu îl am pe acesta de la Hama și mi se pare foarte bun din punct de vedere al raportului calitate/ preț. Are o structură solidă de aluminiu, un cap reglabil care poate fi repoziționat în diverse unghiuri și o înălțime reglabilă între 60 și 150 cm.
*E bun pentru mine! Dacă sunteți fotograf profesionist atunci bănuiesc că altceva vi se pare bun pentru dvs.
În ceea ce privește dimensiunea încăperii pe care vreți să o transformați în studio, aceasta ar trebui să aibă cel puțin 20 mp, astfel încât să vă puteți desfășura în voie.


Avantajele fotografiei de studio sunt numeroase, mai ales dacă vom pune în balanță acest tip de fotografie cu cea de locație.
În studioul său, fotograful poate controla fiecare aspect al ședinței foto, al obținerii fotografiei perfecte, (inclusiv configurarea schemei de iluminare ideală), fără să se confrunte cu factorii externi precum condițiile variate de lumină, elementele de fundal care distrag atenția, ploaia sau vântul.

Aparatura și echipamentele folosite, locația studioului, experiența fotografului, timpul alocat editării, toate acestea se traduc în prețul final; costul pentru fotografiile de studio profesionale poate varia de la câteva sute de lei la câteva mii de lei, iar acest lucru este extrem de plauzibil.

Cred că am spus tot ce era de zis și prin asta închei articolul, anume că suntem în anul 2022 și cred că ar trebui să apreciem just faptul că în spatele unui produs sau serviciu există – poate – o lungă listă de cheltuieli care influențează prețul final.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *