5 lucruri despre fotografia de portret

Prin definiție, un portret este o pictură, un desen, o fotografie, o sculptură ori o altă formă de reprezentare a unei persoane, unde fața și expresia acesteia sunt puternic reliefate. 
Prin ochii pictorului, sculptorului sau fotografului, un portret are scopul de a transmite starea și câteva detalii specifice despre personalitatea subiectului. 
Folosit în modul portret, setările ideale ale unui aparat foto, pentru portrete sunt disponibile rapid. Camera reglează diafragma cât mai mare cu putință pentru a evidenția subiectul în mod corespunzător pe fundal. Timpul de expunere se păstrează mare pentru a evita mișcarea camerei.

1. Echipamentul folosit și importanța lui

Dacă în fotojurnalism este potrivit un obiectiv fix de 35mm, în ceea ce privește fotografia de portret cele mai întâlnite și recomandate obiective sunt cele de 50mm și 85mm, deoarece acestea vă permit apropierea de subiect.

  • Obiectivul de 50mm se poate găsi atât cu diafragmă f/1.4, cât și cu f/1.8, (ultimul menționat fiind mai accesibil). Obiectiv 50mm- veți putea fotografia cu succes de la talie sau bust în sus:

  • Obiectivul de 85mm se găsește cu diafragma f/1.8, dar si cu f/1.4 și vă oferă aproape cea mai indicată perspectivă pentru fotografia de portret:

2. Fiți atenți la lumina și cadrul ales
Cu siguranță, lumina naturală este cea preferată, tocmai pentru că asigură captarea tonurilor pielii, dar și a întregii game de culori din care se compune subiectul. Dacă intenționați sa realizați o fotografie de portret, optați pentru mediul exterior și pentru un moment al zilei în care puteți scoate în evidență trăsăturile în lumina soarelui.
Și în studio se pot obține desigur, fotografii de portret excelente, cu ajutorul unei blende.

Foto: The atlas of beauty

3. Despre planurile în fotografia de portret
Ei bine, planul ne ajută să situăm subiectul în cadru şi reprezintă cantitatea de spaţiu pozitiv sau negativ dintr-o fotografie. Astfel, în fotografia de portret întâlnim planul general (subiectul este redat în întregime), planul american (persoana este încadrată în imagine de la cap până sub genunchi), planul mediu si prim-planul.
Acordați atenție planului ales, evitați tăierea imaginii și nu uitați: detaliile sunt cele care fac diferența!

Foto: Kareva Margarita Photographer

4. Accentul trebuie să cadă pe ochi
Dintre toate trăsăturile evidențiate ale feței, ochii subiectului sunt cei mai importanți pentru portret. Dincolo de echipamentul folosit, cadrul abordat sau tipul de lumină folosit, fotografia de portret este emoție.

Foto: Alpha.wallhaven

5. Nu vă limitați
Un portret nu trebuie să fie instantaneu, el se cere a fi o imagine compusă, în care subiectul să aibă o poziție statică. 
Puteți opta pentru obiectivul cu efecte creative Lensbaby, care creează selectiv efectul bokeh, dând posibilitatea obținerii unor rezultate interesante. 
Puteți încadra subiectul în orice plan sau unghi și puteți opta oricând pentru planul detaliu, prin care puteți reda detalii cum ar fi ochii, buzele, mâinile, degetele, gâtul, ș.a.

Foto: Flora Borsi

În fotografia de portret, puteți reda emoție sau dramatism atât printr-un zâmbet, cât și printr-un rid. 
Și da, chiar cred că portretiștii sunt printre primii observatori ai gesturilor și mișcărilor efectuate de un individ.

Related Post

One Reply to “5 lucruri despre fotografia de portret”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *