Cele nouă arte sunt pictura, muzica, sculptura, dansul, teatrul, arhitectura, fotografia, cinematografia şi banda desenată. În articolul anterior menţionasem că fotografia este cea de-a şaptea artă, iar acum le-am specificat pe toate.
“Ce să cumpăr? Un aparat de fotografiat compact ori un DSLR?” aceasta este întrebarea pe care ne-o putem adresa dacă intenţionăm să folosim camera foto ocazional şi dacă imprimăm fotografiile pe hârtie format standard. Profesioniştii nu stau pe gânduri: chiar şi în timpul liber vor prefera un mic aparat de fotografiat SLR digital. Camerele DSLR realizează fotografii de cea mai înaltă calitate chiar şi în condiţii dificile. Funcţia de focalizare automată este mai avansată decât în cazul celor compacte. Dar, despre acest subiect vom vorbi cu altă ocazie.
Am mai jos câteva sfaturi şi elemente de bază în vederea obţinerii unei fotografii bune.
- O fotografie bună trebuie să aibă un subiect, iar ea se observă în mai puţin de o secundă. Trebuie să ne schimbăm perspectiva, pentru a realiza o fotografie reuşită.
- Nu vă temeţi de aparatul dumneavoastră. Toate DSLR-urile pot fi utilizate în modul automat, în care aparatul “gândeşte şi calculează” setările. Pe lângă modurile de bază grupate pe sectoare, aveţi la dispoziţie toate modurile de control ale expunerii. Pe măsura evoluţiei experienţei, puteţi trece la modul complet manual.
- Luaţi aparatul foto peste tot, căci fotografiile bune se nasc instinctiv. Descoperă-ţi şi redescoperă-ţi aparatul, fă multe fotografii şi caută mereu subiecte. Inspiraţia vine şi dintr-un bob de cafea.
- Întotdeauna când se fotografiază un subiect uman, se pune accentul pe ochi; ei au rolul cel mai important.
- Mişcarea aparatului distruge deseori imaginile. Obişnuiţi-vă să apucaţi corect camera şi folosiţi trepiedul când este nevoie.
- Reglaţi dioptria vizorului pentru compensarea vederii. Pentru asta se utilizează butonul de reglare de pe vizor.
- Luaţi mai multe carduri de memorie. Faptul că aveţi unul sau două carduri suplimentare la îndemână previne eliminarea în grabă a imaginilor de pe un singur card existent pentru a stoca imagini noi.