Mi se par uimitoare transformările care se petrec în corpul uman în perioada sarcinii, dar și după naștere. Durerile postoperatorii s-au uitat chiar repede, însă după naștere au avut loc unele schimbări în corpul meu.
Sigur că apariția unor vergeturi sau căderea părului nu mai sunt secrete pentru nimeni, dar în schimb, alte lucruri mi s-au părut de-a dreptul niște curiozități:
1. Loviturile fantomă
Copilul meu făcuse două luni, încercam să-l culc, când am simțit deodată că parcă se mișcă ceva în burta mea. Am ignorat. A doua sau a treia zi, la fel. Erau aceleași „lovituri” pe care le-am simțit în primele dăți când mișca bebe și era de-a dreptul ciudat, căci parcă eram din nou însărcinată.
A durat o perioadă în care tot simțeam aceste mișcări și tot ce remarcasem era că niciuna nu semăna cu cealaltă și nu aveau un tipar după care să se repete. Am descoperit, mai apoi, că acestea sunt numite lovituri-fantomă și pot avea diverse motive: fie corpul își revine la normal și organele interne se „așează” în forma inițială, fie simțurile sunt acum mai puternice, fie sunt niște spasme musculare provocate de simple balonări.
Sigur că, pentru liniștea fiecărei mămici, recomand să se facă un test de sarcină sau un mers la control ginecologic ori de câte ori au vreo îndoială.
2. Sânii curg
Dacă decizi să alăptezi, trebuie să știi că la început, alăptarea poate fi puțin dureroasă: bebe nu prinde bine sânul, mamelonul nu este format sau apar ragadele mamare. Nu mai zic de posibilitatea de a face mastită sau de faptul că poți rămâne cu un sân mai mare, unul mai mic.
Atunci când atașezi copilul la sân îți dai seama imediat că laptele coboară, deoarece simți niște furnicături puternice în sâni. În primele luni, când bebe mănâncă de la un sân, celălalt începe să curgă. De la 4 luni și jumătate sau poate mai devreme (în cazul unor mămici), lactația se reglează și nu mai uzi la greu tricourile cu lapte.
În acest sens, eu am folosit tampoanele pentru sâni de la Philips Avent. Au straturi subțiri și moi, absorb foarte bine și au benzi adezive pe spate (pentru a se fixa).
Închei paranteza prin a spune că nu mă gândeam vreodată că o să storc lapte din tricoul pătat. După un timp, lucrurile intră pe un făgaș normal și parcă știi cum și ce trebuie să faci. E și mai curios că sânii pot curge și dacă auzi bebelușul plângând, dar…mă rog, aceasta este o altă dovadă că ei curg de atâta iubire.
3. Talpa piciorului poate crește cu un număr
Am zis că acest lucru nu e posibil. Până mi s-a întâmplat. Mă rog, înainte purtam 36, acum 36.5, la unele încălțări și 37*.
* În cazul în care Radu citește acest lucru și se gândește să-mi cumpere pantofi:))
4. Mămicile sunt mult mai responsabile
Vorbesc din punctul meu de vedere, dar un copil te maturizează foarte mult, îți schimbă modul de a gândi și de a acționa. Te preocupă lucruri noi ce țin numai de copil, ai anumite reflexe și instincte pe care nu credeai că le ai în tine.
Mămici care mă citiți, dacă aveți ceva de completat, împărtășiți cu mine. Vă aștept gândurile în comentarii și, până data viitoare, vă îmbrățișez!
Punctele 1 si 3 m-au luat prin surprindere. N-am auzit pana acum de chestiile acestea, dar e bine si acum, macar n-o sa ma panichez cand o sa am copil, in eventualitatea in care o sa am de-a face cu loviturile fantoma sau cu cresterea piciorului (sper totusi ca a doua sa ma ocoleasca) 😀 .
Și pentru mine au fost niște surprize, dar și dacă ar fi să mai descopăr ceva nou, se merită ^^