Oamenii nu își pot decide viitorul, însă își pot alege obiceiurile, iar acestea sunt cele care decid viitorul. – Frederick Matthias Alexander
Derulăm în sus și-n jos pe ecranele care ne însoțesc tot timpul peste tot (smartphone, tabletă, smartwatch etc.). Mâncăm, bem, mai derulăm puțin, pornim televizorul, ne uităm la episod după episod din serialul început pe Netflix, mai dăm un scroll pe Facebook înainte de culcare într-un ritm aproape mecanic…Aceasta-i o dependență despre care au început să vorbească cât mai mulți specialiști și pe care o recunoaștem în noi înșine doar cu jumătate de gură.
Aceste activități fără sens care ne oferă o „plăcere” de scurtă durată reprezintă motivul pentru care majoritatea oamenilor sunt dependenți de acest tip de consum excesiv.
Știi ce face asta creierului nostru?
Încărcându-ne mintea și sistemul nervos cu mult prea mult e ca și cum „prăjim” receptorii de dopamină.
Acesta este motivul pentru care nu ne putem concentra, nu putem dormi, ne pierdem motivația, experimentăm episoade depresive, ne luptăm constant să putem fi prezenți și așa mai departe.
Moderația.
Singura virtute pe care ar trebui să o avem cu toții pentru o viață echilibrată.
Oamenii nu sunt meniți să fie expuși la toată cantitatea de stimulare pe care o aduce lumea modernă. Toate acestea vin cu un cost, iar noi -fiecare dintre noi – trebuie să ne asigurăm că nu plătim un preț prea mare.
De aceea, ca în orice alt aspect al vieții, lucrurile trebuie făcute cu măsură, cumpătat, cu niște limite bine trasate și cu discernământ.
Să-ți planifici ziua cu o seară înainte, să te odihnești suficient și să creezi un ritual de dimineață. Iată: sunt doar trei obiceiuri simple, dar extrem de sănătoase și eficiente.
Planificarea zilei cu o seară înainte este o strategie de productivitate foarte cunoscută, căci lucrurile par mai simple atunci când totul este planificat și la îndemână.
Încercă să-ți faci un program de somn și să-l respecți cu seriozitate, deoarece fără odihnă suficientă, capacitatea de concentrare este redusă. Continuând în ritmul acesta, nu-ți poți îmbunătăți viața sub nicio formă, deci acest lucru nu este de neglijat, din start.
Exersează trezirea devreme. Acordă puțin timp pentru exerciții fizice. Pentru meditație. Cu cât practici acest ritual de dimineață mai mult, cu atât viața devine mai ordonată. Amintește-ți că disciplina este despre a alege între ceea ce vrei acum și ceea ce îți dorești cel mai mult.
Investește, ulterior, cea mai mare parte a energiei și a timpului în acele sarcini specifice care creează un impact mare și maximizează productivitatea.
De asemenea, un ultim sfat:
Dacă ceva durează 5 minute sau mai puțin, rezolvă de îndată!
Rezolvarea imediată a acestor sarcini simple previne o mulțime de dezordine și stres mai târziu. La urma urmei, ești ceea ce faci, nu ceea ce spui că vei face.
P.S. Dacă ești prea obosit și plictisit de toate sfaturile vreau să știi că e ok.
Știu cum e să ți se spună ceva ce știi deja.
Știu că e dificil să rămâi constant zi de zi, mai ales când simți că se adună prea multe și echilibrul ți se tulbură. Ai răbdare cu tine, acordă-ți timp, stabilește-ți un scop. Căutarea și obținerea echilibrului este un drum lung.