Nu a mai dat nimeni bacalaureatul până acum

În urmă cu trei ani, chiar pe vremea aceasta eram un pachet de emoții, răsfoind cărți și devorând materialul pe care trebuia să-l știu la istorie. Am avut un profil filologic și mi-am zis tot timpul că nu am nevoie de pregătiri suplimentare. Acum, clasa a noua vine la pachet cu cinci meditații pe săptămână.
Toceam destul de mult, dar chiar și așa, nu aveam cele mai bune note comparativ cu colegii mei. Am avut noroc cu tata, care mă învățase de când eram copil, că nu trebuie să mă sperie sau să mă dea înapoi un calificativ descurajator.
În definitiv, nu toți avem același intelect!

Nu zic că nu pierdeam vremea pe Facebook, dar nu cât să stau numai să distribui poze și să mă lamentez continuu.
An de an, văd din ce în ce mai multe postări create (de tineri, cred eu) cu scopul demoralizării altor tineri. Postări care au ca subiect, viața după examenul picat („mai sunt locuri la căpșuni în Spania” sau „semințele are același gust”).

Se pleacă de la premisa că examenul este ca și picat, iar tânărul de 19 ani capătă automat eticheta de angajat McDonald’s.
Măi, puteți mai mult de atât!
Acest examen este atât de ușor încât e o rușine să-l pici. E o simplă evaluare a cunoștiințelor de limba și literatura română. Sau o evaluare a cunoștiințelor istoriei poporului nostru.
Vorbesc pentru profilul uman, dacă ești la real și au trecut 4 ani pe lângă tine fără să știi matematică, e cam nașpa.
Plus că nu sunteți primii care trebuie să susțină examenul de bacalaureat!

Dacă ești la profil uman, să citești e singurul sfat pe care ți-l pot da. Dacă ai matematica în programa de bacalaureat și ești conștient că lucrurile scârțâie, du-te la pregătire.
Social media e plină de mesaje rău intenționate, nu Luceafărul lui Eminescu.

Related Post

4 Replies to “Nu a mai dat nimeni bacalaureatul până acum”

 1. Eu sunt perfect de acord cu tine. Astia tot modifica subiectele sa le faca mai usor de abordat de catre puturosi. Eu cand am dat examene, nu am avut parte de atatea puncte pentru subiecte de genul 1 si 2. Se axau mult pe eseu si pe reproducerea unor comentarii. Acum chiar e floare la ureche sa zici ceva de opera aia si sa iei bac-ul.

  1. Mă bucur pentru că mi-ai înțeles punctul de vedere, Cristina!:)
   Sunt convinsă că cei care au avut examenul anul acesta sau îl vor avea anul viitor nu vor rezona cu noi!
   S-au învățat doar să se plângă și chiar dacă nu au niciun motiv pentru văicăreală, găsesc ei unul.

 2. Ok, sa zicem ca inteleg punctul tau de vedere. Si eu am fost la Filologie si faptul ca am citit operele m-a ajutat foarte mult cu increderea in fortele mele la examen. Dar in acelasi timp, nu poti sa spui ca examenul este unul usor. Pana acum cativa ani, examenul nu se dadea supravegheat video, de exemplu, si cred ca toti avem in familie un verisor sau ceva ruda de gradul 4, care sa fi mers la BAC cu pachetul de cafea si cu banutii in pliculet. In primul an in care s-a modificat procedura si totul a fost mult mai strict, sub jumatate din elevi l-au picat. De ce? Pentru ca era un examen simplu? Sau pentru ca subiectele nu erau abordabile pentru elevul obisnuit mediu? Daca cumva erai bazat pe ceea ce stii, nu te-ar fi afectat prea mult. Dar lumea ducea pachete si bani pentru a se inchide ochii la anumite incalcari ale regulilor.
  BAC-ul nu este usor. Separate, nu sunt cele mai grele examene pe care le poti da, dar daca vezi examenele strict ca acele 2 ore in care stai si scrii, gresesti. Trebuie sa aduni si faptul ca se petrece totul intr-o singura saptamana, viata ta din momentul primirii rezultatelor se va putea schimba radical, exista presiune din partea familiei, presiune din partea profesorilor si scolii, uneori chiar si presiune din partea colegilor. Totul se aduna si este foarte usor sa clachezi. Pana la urma eram niste copii de 17-19 ani pusi in fata unei situatii care, dupa presiunile de acasa, iti putea ruina viata.

  1. @ZED, hai să zicem că îți înțeleg și eu punctul de vedere.
   Daaar…
   1. Sunt trei ore, nu două.
   2. Nu se petrece totul într-o singură săptămână, căci se presupune că te pregătești (din toate punctele de vedere) de un an-doi pentru acest examen.
   3. Tu ai văzut că subiectele I și II sunt pentru clasa a opta (sinonim, virgulă, figuri de stil, motiv literar sau realizarea unui text argumentativ)?
   Nu am o gândire atât de radicală, dar cred că cei care spun că acest examen e greu, o spun din două motive: fie au emoții, fie nu au învățat. Bineînțeles că există presiune, iar la 18-19 ani poate nu vor ști să transforme acele emoții în ceva constructiv, dar să fim sinceri: ce ai în cap nu îți ia nimeni.
   Hai să nu îi mai cocoloșim atât de mult și să-i îndemnăm să deschidă niște cărți în favoarea facebook-ului!
   (pentru că acesta era . meu de vedere)
   🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *