Ce i-aș spune Dianei de acum 10 ani?

Diana de acum 10 ani făcea nazuri la mâncare, se contrazicea mereu cu soră-sa și credea că nu se vor înțelege bine vreodată, se ducea zilnic la școală, iar când ajungea acasă își făcea temele pentru a doua zi, se alinta în brațele tatălui ei și nu credea că viața i-ar despărți vreodată.
Diana de pe atunci era neștiutoare, era copil, vă dați seama.
Cu lacrimi în ochi în timp ce scriu aceste rânduri, i-aș spune că trebuie să fie întotdeauna pregătită pentru schimbare.

Diana de acum 10 ani,

Te vei înțelege minunat cu sora ta, ba mai mult, vei realiza că e printre acei oameni pentru care ai face orice, oricând.

Notele acelea care păreau atât de importante atunci… nu o să-ți mai aduci aminte de niciuna crede-mă. Sunt lucruri mărunte și e absurd și inutil să îți umpli ochii de lacrimi pentru o notă. Nu te frământa și nu te compara cu nimeni, niciodată fiindcă asta nu-ți aduce nimic bun.

Nu te grăbi să crești!

Of, Diana de acum 10 ani, ți-aș spune atâtea, dar mai presus de orice, te-aș învăța să nu stai temătoare în fața nimănui, iar când dreptatea e de partea ta, să nu fii adepta capului plecat pe care „sabia nu-l taie”.

Ziua în care îți vei pierde tatăl va fi gri și grea și tu vei rămâne cu un gol în inimă. Vei suferi și vei simți că, oricât ai plânge, nu e suficient ca să te vindeci sau ca să-ți simți sufletul ușurat.
În timp, rana se va cicatriza, doar fiindcă alegi să crezi că vă veți reîntâlni cândva. Alegi să crezi că el e prezent în aerul pe care-l respiri și pământul pe care pășești. Cumva, te consolezi.

Vei întâlni pe cineva de care îți place, dar îți va spune că nu ești persoana potrivită. Nu vei vorbi niciodată despre asta, pentru că nu ai ce povesti.

Apoi, vei întâlni omul tău. Cel care te va iubi din tot sufletul, iar tu îți vei da seama de asta pentru că vezi că ar face orice ca să fie cu tine.

Vei cunoaște fericirea de a fi mamă, căci Dumnezeu te va binecuvânta cu o fiică minunată.

Diana, te vei schimba atât de mult, vei învăța să ai răbdare, să asculți mai mult, să iubești și să te iubești mai mult.
Vei avea încredere în tine și acest lucru se va vedea în felul în care te comporți și vorbești.

Știi că ziceai că nu vrei să conduci vreodată, fiindcă mașinile poluează și se întâmplă multe accidente? Într-un moment de ambiție, decizi să obții permisul de conducere, iar după două încercări eșuate, a treia oară vei reuși.

Să nu fii complexată vreun moment că nu te încadrezi în standardele de frumusețe stabilite de societate. Lasă-mă să-ți zic că viața ta ar fi decurs la fel și dacă aveai picioarele mai lungi, sânii mai mari sau buzele mai nu-știu-cum.
Ai brațe pentru a îmbrățișa cu ele, ai mâini pentru a scrie și mângâia și ai picioare care te pot duce unde vrei. Atitudinea e cea care contează și cât te respecți tu, atât o vor face și cei din jur. Cel care te va iubi, te va iubi pentru ceea ce ești și pentru felul în care gândești, iar lucrul acesta nu e un clișeu.

Ah, da, acum 10 ani aveai impresia că mama ta nu te înțelege și că nu veți fi prietene vreodată. Și acest lucru se va schimba, fiindcă ea va fi acolo când vei naște și te va ajuta necondiționat cu copilul. Te va asculta și sfătui, îți va găti o mâncare caldă așa cum numai ea știe să facă, îți va legăna copilul și va fi lângă el când va face primii pași. O vei înțelege așa cum nu ai făcut-o până atunci, pentru că ești și tu mamă la rândul tău.

Bunica ta va îmbătrâni, desigur. Însă, ori de câte ori te vei duce pe la ea, ochii ei tot cu blândețe te vor privi.

Când te vei simți copleșită de unele momente și situații, poți să plângi dacă vrei. Imediat după aceea vei prinde putere să treci peste orice, iar această energie va veni de la oamenii pe care îi ai lângă tine.
Trăiești vremuri bune de pace. Poți mănâncă orice, oricând. Ai apă potabilă la dispoziție. Poți călători oriunde. Îți poți cumpără orice. Fii recunoscătoare pentru asta și ai grijă să nu faci abuz!

Vei realiza că cel mai important e să ai în tine dorința de cunoaștere, dorința de a face bine, de a te înconjura de oameni de la care ai ce învăța.

Diana, schimbarea face parte din viață. Momentele prin care treci, emoțiile care te încearcă, oamenii pe care îi vei cunoaște în această călătorie numită viață, te vor maturiza.


Cititorule, fă acest exercițiu: scrie-ți!

La sfârșitul scrisorii, fie te vei simți ușor nostalgic, dar mai matur și împlinit, fie vei realiza că ești trist și trebuie să schimbi ceva. Nu vorbesc din cărți și nici nu fac pe psihologul, dar chiar cred că în noi – în fiecare dintre noi – se află puterea de a schimba ceva. 

Deci, ce ți-ai spune ție de acum 10 ani?

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *