În primul articol de acest fel, am adăugat pe lângă termeni, alte câteva abrevieri. De această dată, vreau să aduc în temă doar vreo zece termeni pe care nu i-am menționat data trecută.
- Compresie fără pierderi și cu pierderi- prima se referă la comprimarea datelor originale fără pierderi de date. Compresia cu pierderi duce mereu la pierderi de ceva date. Aceasta apare, de exemplu, la imaginile JPEG.
- Contrast – diferența dintre zonele cele mai întunecate și cele mai luminoase ale vederii (și imaginii). Cu cât este mai mare această diferență, cu atât mai mare va fi contrastul – și expunerea mai dificilă-
- Megaoctet (Megabyte) – abrevierea este MB. Un megaoctet este egal cu 1, 024 octeți. O capacitate de memorie utilizată, de exemplu, pentru a exprima spațiul de memorie dintr-un computer.
- Număr ghid- o cifră ce indică puterea maximă a unui bliț.
- OBIECTIV- obiectivul unei camere SLR este un ansamblu ce constă în mai multe elemente din sticlă. Obiectivul primește și concentrează lumina pe un plan de focalizare din aparatul foto astfel încât imaginea poate fi capturată pe un senzor sau pe film.
- Obiectiv cu distanță focală fixă- distanța focală a acestui tip de obiectiv nu se poate regla. (comparație: obiectivul cu zoom)
- Obiectivul cu zoom- este acela cu posibilitatea de a modifica încontinuu distanța focală.
- Obiectivul macro- obiectivul convenabil îndeosebi pentru prim-planuri. Acestea pot captura uneori, imaginil în mărimea 1:1.
- Obiectivul ochi de pește- un obiectiv special cu unghi de vizualizare complet de 180 de grade (întâlnit la camerele full-frame).
- Obiectiv TS-E – obiectiv cu înclinare și deplasare ce se folosește pentru a cmpensa unghiurile deficitare și a regla profunzimea câmpului fără modificarea diafragmei.