Lev Tolstoi, cunoscut drept unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii, a fost unul dintre scriitorii de seamă din perioada cunoscută ca „vârsta de aur a literaturii ruse” (de la primele opere ale lui Pușkin până la cele ale lui Dostoievski).
„Despre Dumnezeu și om” nu este o poveste pe care să o parcurgi în câteva zile, să așezi cartea înapoi în bibliotecă și să o recitești peste câțiva ani. Aici sunt trecute cugetările lui din ultimii ani de viață – pe care acesta decide să îi petreacă la moșia sa, de la Iasnaia Poliana-. În acest jurnal parcă stă de vorbă cu sine despre Dumnezeu și oameni, lucru care se traduce prin pasaje profunde și prin faptul că nu poți parcurge multe pagini deodată. Cartea îți dă de gândit și e genul de carte pe care oricând o poți deschide – la întâmplare – în căutarea unor răspunsuri.
Ce am constatat din primele pagini e faptul că Tolstoi, deși foarte bătrân, era tot mai conștient, lucid, își punea nenumărate întrebări și se exprima într-un mod natural și simplu. Ajunsese la o credință pe care puțini o înțelegeau cu adevărat și la fel de puțini îl puteau urma. Modul de a-l percepe pe Dumnezeu era diferit de religia creștin ortodoxă în care trăise, fapt care a dus la excomunicarea sa din sânul Bisericii și o înmormântare simplă.
Însemnările despre iubire, înțelegerea unor lucruri primare și acceptarea lor au fost cuprinse în această carte. O carte despre cum să trăim numai pentru a iubi și pentru a fi buni. O definiție a sufletului.
Câteva citate preferate:
„Orice om poate fi iubit. Numai că, pentru a iubi astfel un om, nu trebuie să-l iubești pentru ceva, ci pentru nimic. Dacă ai să începi să-l iubești astfel, ai să găsești și motive.”
„Eu sunt unul, am fost și voi fi, sunt o apariție de-o clipă în timp.”
„Demonstrarea existenței lui Dumnezeu! […]A-L demonstra pe Dumnezeu e ca și cum ți-ai demonstra propria existență.”
„A muri înseamnă să te duci acolo de unde ai venit. Ce este acolo? Trebuie să fie bine, dacă judecăm după ființele minunate care vin de acolo, copiii.”
Cartea se încadrează în subgenul Biografii, Memorii și mi-a plăcut mult. Am crezut că se citește ușor, dar nu a fost așa, căci pe măsură ce citeam, mă trezeam uitându-mă pe geam și reflectând asupra a ceea ce tocmai citisem.
O recomand cu drag și vă las un link de unde o puteți achiziționa.
Titlu: Despre Dumnezeu și om
Autor: Lev Tolstoi
Anul publicării: 2017
Număr de pagini: 270