Chiar în această perioadă în care totul e plin de culoare în jur, Căciulata mi se pare locația ideală pentru câteva momente de relaxare. De aceea, m-am gândit să o includ în recomandarea acestei săptămâni.
Cele trei obiective turistice pe care le-am vizitat sunt menționate mai jos, dar pe lângă Mănăstirea Cozia, Castrul Roman Arutela și Mănăstirea Turnu, puteți vizita Parcul Național Cozia și Cascada Lotrișor.
1. Mănăstirea Cozia este cel mai vechi și important monument de arhitectură medievală din Țara Românească, ctitorit de domnitorul Mircea cel Bătrân. Dacă ar fi să sintetizăm 5 lucruri importante despre aceasta, am menționa că:
• Mănăstirea se află la poalele muntelui Cozia, pe malul drept al Oltului, la 22 km de Râmnicu Vâlcea.
• Mormântul lui Mircea cel Bătrân (1355-1418) este chiar în incinta mănăstirii.
• Biserica mănăstirii a fost restaurată în anul 1517, pe vremea lui Neagoe Basarab.
• Mănăstirea Cozia adăpostește picturi originale din anul 1391, unde sunt pictați Mircea cel Bătrân și fiul său. (vezi în galeria atașată)
• Muzeul Mănăstirii Cozia adăpostește o valoroasă colecție de icoane.
2. Mănăstirea Turnu se află la o distanță de doi kilometri față de Mănăstirea Cozia, pe malul stâng al Oltului, iar denumirea îi vine de la un turn aflat pe stânca numită „Piscul lui Teofil”. Dacă ar fi să sintetizăm 3 lucruri importante despre aceasta, am menționa că:
• La început a fost denumită „Schitul de după turn”, ulterior rămânându-i numele „Mănăstirea Turnu”.
• După cutremurele din 1977, 1985 și 1990 a avut loc reabilitarea construcției, iar trapeza de la parter a fost transformată într-o biserică cu hramul Izvorul Tămăduirii pentru credincioșii veniți în număr mare la slujbe.
• Complexul mănăstirii Turnu a fost inclus încă din 2015 pe Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea, având codul de clasificare VL-II-a-A-09862. (vezi Wikipedia)
3. Castrul Roman Arutela se află pe malul stâng al Oltului, între localitățile Păușa și Căciulata, la un kilometru de ctitoria lui Mircea cel Bătrân. Dacă ar fi să sintetizăm 3 lucruri importante despre aceasta, am menționa că:
• În urma săpăturilor arheologice au fost găsite inscripţii de pe vremea împăraţilor romani Hadrian şi Antoninu Pius.
• Conform constatărilor arheologice, în prima jumătate a secolului III, o revărsare neobișnuită a Oltului a distrus latura de vest a castrului, determinând retragerea de aici a garnizoanei romane. (vezi Wikipedia)
• Lângă ruinele romane se află izvoarele şi puţul cu ape termale de la Bivolari, situat în Poiana Bivolari.
De asemenea, puteți vizita Mănăstirea Stănișoara sau Schitul Ostrov. Voi realiza alt articol în care voi include și parcul modern Cozia AquaPark din stațiunea Călimănești-Căciulata.
Până data viitoare, aștept sugestiile voastre în comentarii!