Cu toate că tehnologia digitală a produs multe schimbări în domeniul fotografiei, bazele expunerii rămân aceleaşi: lumina trece prin diafragma obiectivului în timp ce obturatorul este deschis, iar imaginea este capturată pe o suprafaţă sensibilă la lumină din camera foto, care la o cameră digitală este senzorul de imagine.
Expunerea dorită se crează prin reglarea diafragmei, a timpului de expunere şi a sensibiliăţii ISO.
Astăzi voi trece în revistă fotografierea cu modurile din zona de bază şi din zona de imagine.
M-ul din cadrul rotiţei se referă la expunerea manuală, preferată de foarte mulţi fotografi experimentaţi, întrucât aceasta permite selectarea atât a impului de expunere, cât şi a diafragmei. Expunerea reuşită se determină cu ajutorul indicatorului de nivel de expunere vizibil în vizor.
În imaginea de mai sus am menţionat că Av înseamnă că, în acest mod utilizatorul selectează diafragma, care v-a afecta în primul rând profunzimea câmpului. Dacă nu doriţi să schimbaţi expunerea, dar în schimb doriţi să utilizaţi o diafragmă mai mică cu o treaptă, trebuie de asemenea să creşteţi timpul de expunere cu o treaptă.
Modul Tv este potrivit pentru fotografierea subiecţilor în mişcare. Puteţi îngheţa mişcarea utilizând un timp de expunere scurt sau puteţi accentua senzaţia de mişcare cu un timp de expunere mai lung. În fotografie, expunerea este controlată de timpul de expunere şi de diafragmă.
Programul AE (P) – este locul optim pentru a începe utilizarea modurilor creative deoarece funcţionează aproape la fel ca modul complet automat: camera foto selectează timpul de expunere şi diafragma.
În modul portret, setările ideale pentru portrete sunt disponibile foarte rapid. Camera reglează diafragma cât mai mare pentru a evidenţia subiectul în mod corespunzător pe fundal. Bliţ-ul poate funcţiona în modul portret.
Pentru următoarele patru funcţii, am explicat pe scurt în imaginea de mai jos:
Sper că articolul de azi v-a fost de ajutor. Staţi pe aproape pentru şi mai multe articole interesante.