Despre fotografia de-a lungul timpului am scris în acest articol, însă am observat că internetul nu ne oferă o definiție a fotojurnalismului. Iată-mă, așadar, încercând să scriu câteva cuvinte despre fotojurnalism.
Țara care a creat fotojurnalismul a fost Germania, prin reprezentantul „Herr Doctor”, mai exact Doctor Erich Solomon. În epoca industrializării, când Daily Graphic publică pe 4 martie 1880 prima fotografie într-un jurnal, aceasta a fost trecută printr-o pânză și se pixeliza. Prin „fotojurnalism” înțelegem că subiectul imaginii se cere a fi unul de presă, pe alocuri însoțit de cuvinte ce au intenția de a îndrepta un rău/o nedreptate social/ă.
Imaginea de mai sus este un exemplu clar al unei fotografii surprinse de un fotojurnalist. Fotografia este destul de cunoscută pe internet, ba mai mult decât atât, imaginea copilului subnutrit a cărei moarte pare că este așteptată de un vultur, a reușit să îi aducă fotografului Kevin Carter premiul Pulitzer. La scurt timp, după câștigarea acestui premiu, acesta se sinucide.
Prin definiție, jurnalistul care participă la diferite evenimente și reușește să capteaze prin intermediul fotografiei momentele importante, fără să modifice însă șirul evenimentelor se numește fotojurnalist. Pentru asta trebuie să reflectăm întotdeauna asupra subiectelor sensibile pe care dorim să le abordăm, asupra istoriei pe care vrem să o povestim. În calitate de fotografi, purtăm o mare responsabilitate și trebuie să avem mare grijă cu istoriile pe care vi le-au încredințat oamenii cu care ați comunicat.
Un fotojurnalist își propune de la bun început să povestească prin imagini istorii de viață. Când nu fotografiază, aceștia comunică cu lumea, fac cunoștință cu persoane noi, iar atunci când se întâmplă ceva, iau în mâini aparatul foto și apăsă pe buton. Unii jurnaliști fac artă prin fotografie. Fiecare alege propriul limbaj pentru a povesti o istorie. Jurnaliștii și fotografii buni își construiesc propriul limbaj.
Fotografiază! Descoperă și redescoperă!