Cumpărăturile online. Aspecte de care ținem cont

E adevărat că într-un magazin fizic putem testa produsul respectiv și-l putem achiziționa -la fel de bine-  dintr-un simplu impuls. În mediul online e altfel, tindem să facem cumpărături mai cu judecată, comparăm prețurile și căutăm mai multe magazine din domeniu.
Un lucru rămâne cert: cumpărăturile online sunt mult mai avantajoase.
Analizez de la birou fiecare specificație a produsului și sunt la un click distanță de a-l avea. De cele mai multe ori, obișnuiesc să citesc și câteva recenzii despre articolele pe care mi le doresc, pentru a verifica dacă sunt produse bune. Odată adăugat în coșul de cumpărături și expediat, tot ce fac este să urmăresc comanda și să aștept telefonul curierului.
Atunci când faceți cumpărături online, sfatul meu este să țineți cont de aspecte precum:

1. Care sunt politicile magazinului?

Dacă sunteți un fan al cumpărăturilor online, atunci știți că orice magazin online ar trebui să menționeze (în josul paginii, de obicei) politica de confidențialitate, link spre site-ul ANPC, lămuriri despre livrare și returnare sau alte întrebări frecvente.

2. Site-urile de neîncredere

În ciuda faptului că poate fi bine realizat, nu vă recomand să faceți cumpărături de pe un site care nu-și prezintă concret informații despre identitatea companiei sau datele de contact.
În definitiv, dacă produsul/ serviciul cumpărat nu este ceea ce vă doriți, ar fi bine să aveți cui să-i adresați câteva întrebări sau să-i prezentați nemulțumirile.

3. Plata cu cardul

Mai întâi de toate, nu finalizați comanda dacă nu vi se arată cu exactitate costul total al produselor. 
Daca aveți nelămuriri cu privire la magazinul online, dar totuși intenționați să cumpărați un produs de acolo, optați pentru modalitatea de plată ramburs, la sosirea coletului. Pentru orice eventualitate, puteți salva în calculator o copie a comenzii/ confirmării ei/ condițiilor generale de vânzare.
Ulterior, când veți primi comanda, puteți verifica împreună cu curierul, dacă produsele corespund cu ce ați cerut online. 

Ce trebuie să știți despre metoda de plată cu cardul este că, odată selectată această opțiune, vi se va deschide o pagină securizată a procesatorului de plăți. Pentru realizarea tranzacției, vă sunt necesare mai multe date precum numerele cardului sau data expirării (acestea se află pe fața cardului).
Dacă datele sunt corecte, iar în cont aveți suma necesară, veți putea achiziționa produsul respectiv. După realizarea tranzacției veți primi de la procesatorul de plăți, un e-mail de confirmare a tranzacției.
* Acordați atenție! Atunci când efectuați o comanda on-line, completați cu grijă datele personale cerute în formular. În finalizarea comenzii, puteți imprima factura, actul care va conține toate detaliile tranzacției.

Tocmai pentru că suntem diferiți, unele persoane aleg să se informeze din mediul online, pentru a cumpăra mai apoi din magazinul clasic. La fel cum unii se duc în magazin, văd produsul și, ulterior, îl cumpără de la un magazin online.
Alte riscuri mai mici le reprezintă și plasarea unei comenzii folosind calculatorul altei persoane sau cumpărând online folosind Wifi-ul public.
Per total, e ca atunci când te pândește o răceala: e mult mai bine să previi decât să tratezi!

Related Post

2 Replies to “Cumpărăturile online. Aspecte de care ținem cont”

  1. Imi plac sincer magazinele care se gasesc atat online cat si offline. Cei de la Media Galaxy au avut o campanie faina de marketing “Testezi in magazin, cumperi online” sau ceva de genul. Riscuri nu prea exista cand cumperi de pe net, legile sunt mult mai drastice decat cele pentru magazinele din offline.

    1. Uite, nu știam de campania celor de la Media Galaxy, dar mi se pare cea mai practică modalitate.
      Sunt pro cumpărăturilor online, dar chiar și-așa sunt “paranoică” uneori: site-ul să fie de încredere și să aibă specificate toate politicile. Eventual, dacă-i un magazin mai mic caut mai întâi păreri despre acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *