Logica unui creștin ortodox

Să asculți uneori un bătrân e foarte interesant.
Fie că de-a lungul vieții a fost un om citit și umblat, fie că a fost doar un ins simplu și umil, analizându-i trăsăturile, mersul și vorba, îți dai seama că e un om interesant.
Eram de față când bunica mea s-a reîntâlnit cu sora ei, după o perioadă de câteva luni.
Vorbeau de o cunoștiință de-a lor, din copilărie, cred.
Mă uitam la ele, apoi la soru-mea (făcându-i semn că, dacă avem noroc să prindem vârsta lor, la fel vom fi și noi). Eram doar ochi și urechi și eram de-a dreptul captivată de felul în care vorbeau și se ascultau reciproc.
Sora bunicii mele avea un glas revoltat în timp ce povestea, iar pe măsură ce am prins firul poveștii am înțeles de ce.
Cică, la un moment dat, o ibovnică din tinerețea răposatului ei soț s-a îndreptat spre ea în biserică spunându-i că l-a visat într-o noapte.
– „Îmi venea să o umplu de diavoli în Sfânta Biserică! Așa o ură am pe ea!” a exclamat ea deodată.

Acum întelegeți de ce eram fascinată să le ascult?

În fine, imediat după ce au terminat povestea aceasta, au început să zică de oamenii care vin la biserică și nu dau liturghie:
„-Zi tu, cum să murdărești covoarele Bisericii degeaba? Vii la Biserică, dai și tu doi franci lu popa!”

Era inutil să intru într-o polemică. Doar nu le schimbam eu gândirea, dimpotrivă, mă loveam de veșnicul lor argument: „Așa sunt tinerii din ziua de azi.”
E curios însă, cum unii bătrâni se bat cu pumnii în piept că țin la religie, când de fapt ei par să țină la ce spune lumea.
E o ipocrizie să critici în biserică, pentru ca mai apoi să dai o liturghie și să crezi că nu ai făcut nimic greșit.
Iar cel mai trist e că nu sunt doar bătrânii, poate sunt și persoane de-o seamă cu mine.
Inși spălați pe creier, care cred că dacă duci stiloul -cu care vei scrie la examen- la Prislop, la Arsenie Boca sau la niște moaște, vei avea succes garantat la test.

Aceasta-i logica, nu?

Bonus:

  1. În zilele de sărbătoare nu ai voie să arunci niște haine în mașina de spălat rufe și să apeși butonul de pornire, dar e permis să speli vase și să aspiri.
  2. Bârfești de zor, de la prima cafea pe care o bei cu partenerul/prietenii până seara, dar e ok, pentru că ții post. Iar tu, în general, dai dovadă numai de pioșenie.
  3. Înjuri în trafic, la serviciu și acasă, dar dai share pe facebook la o postare cu Iisus, să vadă că nu-l ignori. Fix distribuirea unei poze contează cel mai mult, să știi!

Puteți continua voi cu alte clișee.

Related Post

2 Replies to “Logica unui creștin ortodox”

  1. Numarul 3 e maxim ! Cam asa sunt majoritatea. Eu unul nu stiu daca sa ma consider ortodox sau ateu, cred ca sunt la limita dintre cele 2. Ai deschis o discutie interminabila aici despre care am putea vorbi zile in sir, sper sa nu apara baba Ioana sa te ia la rost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *