De când era mic copil și tatăl lui a adus primul calculator acasă, până când a ajuns să mărturisească ilegalitățile făcute de guvernul SUA și să ajungă în exil, Edward Snowden își spune povestea de viață într-o autobiografie scrisă cu inteligență, grație și pasiune.
Micile trucuri la care apela pentru a se sustrage de la activitățile școlare, divorțul părinților săi care îl maturizează prea repede și îl lasă incomplet sunt povestite astfel încât să te atragă din primele pagini. Atentatele din 11 septembrie 2001 au zguduit întregul stat american și au constituit un moment decisiv pentru Edward, care hotărăște să se înroleze în armată, tocmai pentru a-și servi țara. La scurt timp, se accidentează și este trimis acasă.
Lucrurile devin, însă, mai bune pentru Ed, căci se îndrăgostește de Lindsay, cea care o să-i fie mereu aproape, necondiționat.
La 22 de ani intră în sistemul american de informații, lucrând așadar, pentru guvern. Instruirea și misiunile în care era trimis de către CIA (Agenția Centrală de Informații) și NSA (Agenția Națională de Securitate), dar și descoperirea multor nereguli – ba chiar ilegalități ale sistemului – sunt detaliate în a doua parte a cărții, pagini pe care le parcurgi cu nesaț, dar și cu o ușoară uimire.
Gândul de a deveni un whistleblower și a mărturisi totul l-au frământat câțiva ani. Decizia de a o face era îngreunată de scoaterea dovezilor din cadrul NSA, criptarea lor, contactarea sub anonimat a unor jurnaliști de încredere și întâlnirea cu aceștia într-un loc suficient de independent pentru a ține la distanță Casa Albă.
În anul 2013, la 29 de ani, Edward Snowden, cel care a fost spion pentru CIA și NSA, nu numai că rupe legătura cu sistemul în care a lucrat, ci dezvăluie că guvernul american intenționează, în secret, să colecteze date din orice e-mail, mesaj sau apel. Totul pentru a avea acces la viața privată și intimitatea fiecărei persoane din lume.
Cartea mi-a plăcut tare mult, m-a captivat și am citit-o cu drag chiar dacă asta a însemnat să pierd nopțile mai mult decât o făceam deja, căci doar în timpul în care copilul doarme pot citi mai mult.
Citate preferate:
„Generația mea a fost ultima din istoria americană și poate chiar din istoria mondială, pentru care este valabil acest adevăr- ultima generație nedigitalizată, a cărei copilărie nu este în cloud, ci prinsă mai ales în formate analoge, ca jurnale scrise de mână, fotografii polaroid și casete VHS. […] Temele pentru școală se scriau pe hârtie, utilizând creioane și radiere, nu pe tablete conectate în rețea care îmi înregistrează fiecare apăsare. Salturile mele de creștere n-au fost urmărite de tehnolgiile smart-home, ci crestate cu un cuțit pe tocul ușii casei în care locuiam.”
„Supravegherea în masă este acum un recensământ fără sfârșit, mult mai periculos decât orice chestionar trimis prin e-mail. Toate dispozitivele noastre, de la telefoane până la calculatoare, sunt practic niște miniagenți de recensământ pe care îi purtăm în rucsac sau în buzunar- agenți de recensământ care își amintesc tot și nu uită nimic.”
Titlu: Dosar permanent
Autor: Edward Snowden
Anul publicării: 2019
Număr de pagini: 560