Când părintele atrage atenția, nu mai spuneți „Lasă-l, că e copil!”

Chiar cred în vorba „Cum ți-i crești, așa ți-i ai” și mai cred că cei 7 ani de acasă înseamnă, mai mult decât orice, dedicare și răbdare. Când ai un copil, îi răspunzi zi de zi la toate întrebările (chiar dacă se tot repetă), îi citești mereu povești, ești prezent dacă are vreo durere sau supărare și cauți să-i oferi un bun exemplu și o bună educație.
Nu trebuie să uiți, însă, că e copil și e normal să vrea să alerge sau să sară în pat atunci când sunteți în vizită la cineva și se plictisește.

„Dragule, știu că îți place să faci acest lucru, dar nu suntem la noi acasă, așa că te rog să fii cuminte.”

În momentul în care îi spui acest lucru, vei vedea dacă ai un copil înțelegător sau mai ai de muncă în a-l educa frumos.

Acasă înveți, în public știi.
În public, nu-ți corectezi gramatical interlocutorul, la fel cum nici nu-ți mustrezi copilul.
Explici, nu țipi. Trebuie să-ți respecți copilul dacă vrei ca acesta să te respecte la rândul lui, iar când e cazul să-i faci o observație, fă-o cu delicatețe.

Ideea de la care am pornit acest articol e următoarea:
Atunci când un părinte îi spune copilului să fie cuminte, nu trebuie să intervină nimeni. Nici bunica, nici vecinul, nici gazda la care e în vizită. Nimeni.
Dacă copilul aude din partea celorlalți „Lasă-l, că e copil” va crede că are un părinte rău, dojenitor și radical, care îi interzice în permanență multe lucruri.
Dacă aude din partea celorlalți „Lasă-l, că e copil” să nu vă mirați când vine în vizită la voi data viitoare și deschide toate sertarele, toate ușile din casă, țopăie și face urât cerând atenție.


Mai sunt cazuri în care și părintele spune acest lucru și ar fi multe de zis despre cât de greșită e această abordare: 
Trântește, țipă, mușcă… lasă-l, e copil și el.
Te trage de păr, aruncă cu mâncare, îți răspunde urât…lasă-l, e copil și el.
Nu te înțelegi cu el în supermarket, în parc sau la bancă…lasă-l, e copil și el.
Când văd un copil cu asemenea comportament, mi se pare că părinții sunt prea leneși pentru a-l educa.

Mamelor, fiți mame!
Taților, fiți tați!
Dedicați-vă copilului dvs. trup și suflet.
Felul în care vă purtați cu copilul și educația pe care i-o oferiți acum îl vor transforma fie într-un tânăr amabil, deschis și înțelept, fie într-unul plin de frustrări și nemulțumiri.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *