Nicio carte citită în ultima perioadă nu m-a impresionat atât de puternic cum a făcut-o aceasta.
„Zbor deasupra unui cuib de cuci” spune povestea unor pacienți dintr-un spital psihiatric, în care regulile erau dictate de Sora Șefă Ratched, o infirmieră trecută de cincizeci de ani, o femeie aparent înțelegătoare, dar în realitate aprigă și adepta tratamentelor inumane (precum șocurile electrice ori lobotomia).
Întreaga poveste este spusă de către pacientul indian Bromden, considerat de toți din ospiciu surdomut, el fiind de fapt un bun observator al tuturor acțiunilor și nedreptăților săvârșite în interiorul spitalului.
Singurul care se opune infirmierei Ratched este nou venitul Randle P. McMurphy, un scandalagiu, pasionat de jocuri de noroc, ajuns acolo cu scopul de a evita închisoarea și de a săvârși restul pedepsei într-un mediu pe care îl credea mai ușor de suportat. McMurphy este simbolul revoltei împotriva autorității barbare, un personaj extrem de bine conturat, cu o personalitate de neînfrânt și o istețime dobândită în urma experiențelor sale de viață.
De la obținerea unui salon separat pentru jocurile de cărți la schimbarea programului pacienților pentru a vedea cu toții Campionatul Mondial de baseball la televizor, McMurphy are darul de a-i înveseli pe ceilalți, de a le împărtăși lucruri astfel încât să-i facă pe ceilalți să trăiască în poveștile lui.
Starea de spirit i se schimbă atunci când află că Sora Ratched e cea care hotărăște externarea lui și că toți ceilalți sunt internați acolo pentru că ei au decis acest lucru, pentru că nu sunt pregătiți să înfrunte o societate care îi vede „diferiți”.
Ieșirea la pescuit pe care o organizează McMurphy pentru alți nouă pacienți, este un episod marcant din carte. McMurphy înseamnă pentru ceilalți speranță. Tot ceea ce face este să le dea în permanență curaj și încredere, astfel că în final, mulți dintre ei devin capabili să ceară hârtiile de externare și să înfrunte, deci, lumea de afară.
Romanul lui Ken Kesey te duce chiar în spitalul acela, unde poți simți angoasa și nedreptățile ce purtau semnătura infirmierei Ratched. Sfârșitul emoționează cititorul până la lacrimi, astfel că pe mine m-a lăsat pe cât de posomorâtă, pe atât de îngândurată, zicându-mi că „nu cred că voi mai avea vreodată puterea să recitesc această carte”.
Titlul cărții are legătură cu o rimă dintr-un joc pentru copii, pe care Șeful Bromden și-o amintește la un moment dat: “…unu-o ia de-a dreptul , altul zboară șui/ unul zboară peste cuibul cucului.” și prevestește cumva finalul în care doi pacienți sunt învinși definitiv de către sistem, iar al treilea reușește să evadeze din spital.
Titlu: Zbor deasupra unui cuib de cuci
Autor: Ken Kesey
Anul apariției: 1962
Număr de pagini: 405