…Să ucizi o pasăre cântătoare, Harper Lee – recenzie

…Să ucizi o pasăre cântătoare nu este o lectură ușoară, însă din primele pagini, cartea reușește să te captiveze întru totul. Poate pentru că povestea este spusă prin ochii unei copile de doar nouă ani, iar acest lucru întărește ideea de sinceritate și acuratețea oricărui eveniment.

Acțiunea se petrece în ținutul Maycomb din Alabama, iar în prima parte ni se prezintă tabieturile oamenilor și, prin descrieri și acțiuni clare, capătă viață personaje precum cei doi frați, Jem și Jean Louise -Scout- Finch, tătăl lor, menajera Calpurnia, Dill, domnișoara Maudie sau vecinul Arthur Radley.
Acesta din urmă reprezintă o enigmă pentru toată lumea, deoarece nu a fost văzut ieșind din casă de ani buni, zvonindu-se lucruri înfricoșătoare despre el și ajungând până într-acolo ca oamenii să creadă că în casa Radley locuiește un strigoi.
Întorcându-se zilnic de la școală, Jem și Scout găsesc din când în când în stejarul din fața casei Radley lucruri care îi intrigă: două monezi vechi, două figurine de săpun ce îi reprezentau pe ei, un ceas vechi sau gumă de mestecat (acestea sunt de fapt cadouri lăsate pentru cei doi frați).
Îndemnându-se cu prietenul lor Dill, Jem și Scout vor să-i lase un bilet lui Arthur Radley prin care să-i sugereze să iasă din casă, acțiune care se termină prin a aduce cititorului noi cugetări asupra unor lucruri.

În a doua parte, accentul cade pe problema rasismului, implicarea lui Atticus Finch în cel mai important proces din viața lui și pe maturizarea lui Jem.
Atticus este avocatul apărării într-un caz ce a zguduit orășelul Maycomb: Tom Robinson, un negru acuzat că a violat o femeie, devine cazul cel mai personal din viața lui Atticus.
Fiindcă alege să-l apere, Jem și Scout au parte de batjocura oamenilor care se transformă pe zi ce trece în ființe cât mai rele. Procesul lui Tom este unul lung, iar în fața Curții, Atticus reușește să facă cunoscut adevărul. Rasismul și prejudecățile răbdate de negri arătau hidoșenia oamenilor, iar Jem remarcă aceste lucruri imediat după proces.

Romanul este mult mai complex decât ce pun eu în aceste rânduri, iar întâmplări precum prima zi la școală a lui Scout, discuția cu unchiul Jack, prima ninsoare care a uimit întreg ținutul Maycomb, apariția unui câine turbat într-o zi de februarie, lecția pe care o primesc copiii de la răutăcioasa doamnă Dubose, apariția mătușii Alexandra în viața lui Scout…toate acestea sunt relatate minunat și sunt învăluite în puțin mister, pentru a ține mereu cititorul ancorat în poveste.
Cartea este o capodoperă care tratează o problemă gravă cu tonul cald al unei copile și se aduc în vedere aspecte legate de compasiune, clase sociale, curajul de a gândi și vorbi liber. Cu siguranță, merită citită!

Link de unde poți cumpăra această carte

Titlu: …Să ucizi o pasăre cântătoare
Autor: Harper Lee
Anul apariției: 1960
Număr de pagini: 368

Related Post

One Reply to “…Să ucizi o pasăre cântătoare, Harper Lee – recenzie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *