Despre adevăr, George Orwell – recenzie

Pe lângă faptul că a scris romane, eseuri și critică literară, George Orwell a fost comentator al radio BBC, editorialist și reporter. 
Cartea aceasta nu aduce o poveste cap-coadă, ci este suma unor pasaje din cărțile sau articolele semnate de Orwell. În fiecare dintre ele remarcăm curajul lui de a spune adevărul chiar în perioada în care exista cenzura, în vremurile în care istoria se scria.

Ferma animalelor și O mie nouă sute optzeci și patru au fost cele două mari romane satiră care l-au consacrat pe Orwell, iar câteva pasaje din acestea se regăsesc în Despre Adevăr pentru a arăta cum scriitorul englez atacă regimul totalitarist.
Ca să înțelegi ceea ce citești, trebuie să cunoști cât de cât istoria, căci se vorbește despre Războiul Civil din Spania care a durat din 1936 până în 1939 (Orwell a luptat ca voluntar de partea comuniștilor), dar și despre perioada celui de-al doilea război mondial.
Într-un articol din „Notes on Nationalism” Polemic, octombrie 1945, Orwell scrie că „mare parte din scrierile propagandiste din vremea noastră nu sunt decât niște falsuri grosolane. Sunt ascunse informații concrete, sunt schimbate date, citate sunt scoase din context și sucite astfel încât să-și schimbe sensul.” Tot despre naționaliști, spune că aceștia „nu numai că nu dezaprobă atrocități comise de ai lui, ci are și o capacitate remarcabilă de a nu auzi măcar de ele.”
Într-adevăr, autorul are o integritate, o pasiune pentru adevăr și curajul de a-l spune, iar acest lucru se observă chiar și dacă răsfoiești câteva pagini. Cartea mi-a plăcut și este ușor de parcurs. 

Citate preferate:

„Înainte de a desființa ideea de lume totalitară pe motiv că este un coșmar care nu ar putea deveni realitate, amintiți-vă că în 1925 lumea de astăzi (adică 1943) ar fi părut un coșmar care nu putea deveni realitate.”

„[…]oricât ai nega adevărul, acesta continuă să existe.”

„Limbajul politic este menit să facă minciunile să pară adevărate și crima să pară respectabilă și să dea impresia că vorbele goale sunt de fapt argumente serioase.”

„Cine controlează trecutul” spunea sloganul Partidului, „controlează viitorul; cine controlează prezentul controlează trecutul.” (din romanul O mie nouă sute optzeci și patru)

Link pentru a cumpăra cartea

Titlu: Despre adevăr
Autor: George Orwell
Anul publicării: 2019
Număr de pagini: 196

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *